foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Med počitnicami moraš natančno dneve prešteti in vsak dan moraš nekaj hoteti, želeti, početi. (F. Lainšček)

Aktualno

SOVA

Obvestila, vabila, priporočila ...

Ne spreglej

5
Sedmošolci smo se odpravili na kulturni dan v Novo Gorico. Tam smo si ogledali glasbeno delavnico, ki sta jo izvajala Murat in Jose, Goriško knjižnico Franceta Bevka in frančiškanski samostan na Kostanjevici, imenovani tudi Kapela. Ta je znana po grobnici Burbonov.

Z avtobusom smo se po vijugasti cesti pripeljali na Kapelo in se po široki tlakovani poti sprehodili do velike cerkve. Gospa Mirjam nas je prijazno pozdravila ter nas povabila v cerkev. Tam nam je povedala, da se pod nami nahaja grobnica Burbonov ter nas seznanila še z nekaterimi zanimivostmi.
Spustili smo se po stopnicah v spodnje prostore, kjer nam je gospa Mirjam povedala nekaj iz življenja Burbonov. Po ozkem in nizkem hodniku smo se pomikali v notranjost grobnice. Najprej smo se znašli pred veliko kovinsko krsto, v kateri leži najvišji pomočnik takratnega kralja Francije. Pred nami smo opazili kovinska vrata, skozi katera smo vstopili v majhen prostor. Tu je bilo pet kamnitih sarkofagov in ena železna krsta. Med kamnito in železno krsto je stal majhen oltar. Tu nam je gospa Mirjam povedala še nekaj zanimivosti, potem pa smo se čez vrt, na katerem rastejo burbonke, dišeče vrtnice, odpravili v Škrabčevo knjižnico.
Tu se nahaja zelo veliko starih knjig, različnih velikosti. Gospa Mirjam nam je povedala nekaj o slovenski zgodovini knjig in si ogledali knjižnico. Ob koncu ogleda je vsak izmed nas prejel zanimivo knjižno kazalko.
S tem smo zaključili kulturni dan. Bilo je zanimivo, najbolj pa me je pritegnil ogled Kapele.

Katarina

 

Najprej smo obiskali koncert, kjer sta se nam predstavila in zapela Murat in Jose. Po koncertu smo odšli v knjižnico v Novi Gorici. Tam nam je knjižničarka na kratko predstavila knjižnico in povedala, da ima ta tudi potujočo knjižnico, ki se zapelje tudi v Italijo.
Po predstavitvi nas je odpeljala na ogled knjižnice. Razložila nam je in nam pokazala, skoraj vse dele in prostore. Pokazala nam je, kje in kako iščemo posamezne knjige. Razložila nam je, kako postanemo člani knjižnice, kako si izposoditi in vrniti knjigo na knjigomatu in še veliko drugih zanimivosti. Ob koncu obiska smo vsi prejeli knjigo Janje Vidmar.
Po zanimivi predstavitvi smo kulturni dan nadaljevali z ogledom grobnice na Kapeli. Dan je bil zanimiv, a najbolj mi je bil všeč sprehod po knjižnici.

Pia

Projekti

objem

Koledar

Avgust 2020
P T S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Copyright © 2020 OŠ Deskle Rights Reserved.